21 september 2010

De SEO Tips van OMA: Zo een hoge positie in GOOGLE!

Iedereen wil met zijn of haar website natuurlijk een hoge positie in Google en andere zoekmachines. Daarvoor is het belangrijk dat je kritisch naar jouw website kijkt. Met simpele wijzigingen kan je meestal al een goed resultaat boeken in de zoekmachines. Vier belangrijke punten om naar te kijken:

1. Unieke content, unieke content en nog eens unieke content!

2. Relevante links naar jouw site, zogenaamde linkbuilding.

3. De structuur binnen jouw site.

4. Jouw concurrentie.

Unieke content

Het is heel belangrijk om binnen jouw website unieke teksten te gebruiken. Ook andere content zoals foto’s en video’s liefst uniek. Niet knippen en plakken, niet de teksten die de leverancier of fabrikant bezorgde erin zetten, niet van con-collega's teksten of foto's "lenen" en zo kan ik nog wat voorbeelden aanhalen die ik regelmatig tegenkom.Hoe vaker dezelfde tekst of afbeelding gebruikt wordt, des te slechter zal deze organisch gevonden worden door zoekmachines en dus ook Google. Zorg er dus voor dat elke pagina van jouw website unieke tekst bevat die aansluit bij het product of de dienst die je daar bespreekt. Woorden binnen afbeeldingen en dergelijke worden ook gecrawled door zoekmachines, hou daar rekening mee. Omschrijf producten binnen een shop zelf en geef nadere uitleg.Hierbij is het belangrijk om taal te gebruiken die jouw potentiële klant ook zou gebruiken wanneer zij naar jouw product of dienst op zoek zijn via Google.

Zorg voor relevante verwijzende links

Zeer belangrijk zijn ook de zogenaamde verwijzende links. Dit zijn links die van andere websites naar jouw website verwijzen. Voor Google is dit namelijk de manier om te bepalen hoe populair een website is. Het gaat hierbij niet zo zeer om de hoeveelheid links naar jouw website maar meer om de relevantie van die links. Één link van Nu.nl is bijvoorbeeld veel krachtiger dan tien links van onbekende websites. Dit komt doordat Nu.nl ontzettend veel linkkracht heeft omdat deze site erg populair is. Stel dat daar een artikel over jou wordt geplaatst met daarin een link naar jouw website, dan krijgt jij zelf een beetje van die linkkracht mee.Je kan zelf veel aan deze zogenaamde linkbuilding doen door contact te zoeken met webmasters van voor jou relevante sites. Vraag dan simpelweg om de link. Biedt bijvoorbeeld ook zelf een link aan.

Linkbuilding kan ook uitgebreid verzorgt worden op allerlei manieren. Voordat je met een professionele partij aan de gang gaat: vraag altijd precies hoe ze één en ander doen en check zelf ook de kwaliteit en relevantie van de aangeboden links. Vaak worden gouden bergen beloofd, maar kan men het niet waarmaken. OMA kent de meeste partijen en kan je eventueel helpen met een uitleg omtrent de werkwijze die gebruikt wordt of met een check.


Een heldere structuur

De basis: een heldere structuur zodat zoekmachines begrijpen welke producten of diensten je aanbiedt. Door een duidelijke structuur kunnen de spybots van de zoekmachines makkelijk "de weg" vinden binnen de site en dus goed en veel "crawlen". Zoekmachines, lees weer Google, kunnen jouw site dan makkelijk plaatsen in de index. Hierdoor vergroot je de kans op het behalen van een toppositie in Google.
Denk ook aan een "sitemap" en de zogenaamde "breadcrumbs" Deze zorgen uiteraard ook voor een zeer goede navigatie. Gebruikers, jouw mogelijke klanten, zullen dat als zeer prettig ervaren en dat is meegenomen en goed voor de conversie.


Wie is jouw concurrentie

Niet alleen de structuur van jouw website bepaalt of je een toppositie in Google kunt behalen. Er moet ook gekeken worden naar de concurrentie. Hierbij kijk je in eerste instantie naar de eerste posities op de eerste pagina met zoekresultaten in Google.Door jouw concurrentie vooraf te analyseren kan er een reëel beeld worden gegeven van de inspanningen die nodig zijn om een toppositie in Google te behalen en ook hoe de kans van slagen is.
Ook informatie-sites zoals Wikipedia en OMA's Blog plus afbeeldingen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Als bepaalde zoekwoorden veel van deze informatie-sites en afbeeldingen laten zien, wordt het natuurlijk heel moeilijk om bovenin te verschijnen. In dit soort gevallen daar dus niet teveel tijd in steken.


Kan je een toppositie binnen Google halen?
De hierboven besproken punten zijn niet de enige factoren die jouw positie in Google bepalen. Er zijn nog veel andere factoren die een rol spelen. Later zal ik er zeker weer eens tijd aan besteden en jullie meer SEO-tips gaan geven.Om te beginnen zijn bovenstaande absoluut belangrijk en je kan er vrij eenvoudig zelf aan werken ;-)
Doordat er veel zaken een rol spelen in het optimalisatie-proces zal het enige tijd kosten om een toppositie in Google te behalen. Om te bepalen welke topposities voor jouw haalbaar zijn, mag je altijd 


opnemen.

Suc6,




groeten van OMA

1 opmerking:

  1. Een beetje lullig dat je het eerste woord van deze blog met een spelfout begint..

    BeantwoordenVerwijderen