15 april 2011

Linkbuilding: Wat zijn backlinks en hoe creëer je backlinks

Backlinks worden ook wel inkomende links genoemd. Backlinks zijn het levensbloed van Search Engine Positioning. Om jouw website in de top van zoekmachines als Google te krijgen zonder een webmaster, veel kennis of het grote geld  voor reclame in bijvoorbeeld Google Adwords moet de website beschikken over een groot aantal backlinks. Tijd voor een uitleg en toelichting.


Wat zijn Backlinks?
Backlinks zijn andere websites die linken naar jouw website. De meer gevestigde websites met  hoge kwaliteit en een hoge Page Rank geven meer vermogen om de gelinkte website te helpen met zijn zoekmachine positie. Als de website backlinks krijgt met hoge kwaliteit en hoge Page Rank is de kans dat deze website een hoge positie in de zoekmachines krijgt dus veel groter. Hoe meer backlinks je hebt en hoe beter de kwaliteit is, des te beter zal jouw website scoren in zoekmachines zoals Google.Wat zijn nu "Goede" Backlinks?
De kwaliteit van de backlink en daardoor de kracht om jouw website te helpen omhoog te stuwen in de zoekresultaten van de zoekmachines is afhankelijk van verschillende zaken. Hieronder noem ik er een aantal:


De PageRank
Er is door Google een ranking in het leven geroepen die aangeeft hoe populair een site nu is. Deze noemt Google "PageRank". De PageRank wordt aangeduid door een getal tussen de 0 en 10. De PageRank is wat men noemt logoritmisch. Dit betekent dat van rank 1 naar rank 2 stijgen makkelijker is dan bijvoorbeeld van rank 6 naar rank 7. Hoe hoger de PageRank van de "verwijzende" website is, des te groter de linkwaarde van die site is. Een verwijzende site met een hoge PagRank geeft daarom goede backlinks. Door de logaritmische werking is het over het algemeen beter om enkele backlinks te hebben van sites met een zeer hoge PageRank in plaats van een heleboel backlinks van sites met een lage PageRank.


Achtergrond en onderwerp van de website
De aanbeveling van een fotograaf door een modellenburo weegt natuurlijk zwaarder dan wanneer die fotograaf door een groenteboer of leek aanbevolen wordt. Logisch omdat het modellenburo meer kennis van fotografie heeft.
Google bekijkt dat precies hetzelfde. Wanneer de inhoud van een site die een backlink naar jouw website geeft gerelateerd is aan het onderwerp van jouw site is dat natuurlijk beter dan wanneer de verwijzende site over totaal andere dingen gaat.


Het IP-adres van de server
Zoals jullie hopelijk weten staan websites op een server. Iedere server heeft een uniek IP-adres. Nu hebben heel veel bedrijven meerdere en verschillende websites vaak op één server staan. Al die websites hebben dan hetzelfde IP-adres. Zoekmachines kennen niet de eigenaar van een site. Ze kijken alleen naar het IP-adres. Als de backlinks van hetzelfde IP-adres komen zijn ze dus minder waardevol dan backlinks van een ander IP-adres. Binnen één server verwijzen naar elkaars website is dus niet waardevol.


De browsertekst van een link
Deze tekst van een backlink, ook wel “anchor tekst” genoemd, is de backlink-tekst zoals die in de brwoser te zien is. Die “anchor tekst” is ook enorm belangrijk. Deze “anchor tekst” is zo belangrijk omdat deze gezien wordt als de omschrijving van jouw content. Je moet de goede en liefst zoveel mogelijk KeyWords daarin verwerken.


Hoe krijg je hoge kwaliteit backlinks naar jouw website?
Er zijn vele manieren waarop dit kan worden gedaan. Sommige pleiten voor het schrijven en indienen van artikelen op daarvoor bedoelde websites wat natuurlijk goed is, maar ook enorm moeilijk en tijdrovend. Eenvoudiger is het bijvoorbeeld om mee te praten op relevante forums en opmerkingen / reakties te schrijven in goede en relevante Blogs.
Een andere manier  van backlinks bouwen is het zogenaamde Sociale Bookmarking. Een "Social Bookmark" is een website die meestal een zeer populair community-aspect  heeft, kortom de social netwerken. Binnen de sociale netwerken zijn er legio mogelijkheden voor linking. Denk aan favorieten, updates, tags, liken, etc. Met de komst van deze zogenaamde Web 2.0 mogelijkheden is het verkrijgen van backlinks nu veel makkelijker dan op elk moment in de geschiedenis van het internet. De meeste sites hebben tegenwoordig een "interactieve" kwaliteit en “Social Media Buttons” wat bovenstaande waarschijnlijk herkenbaar voor jullie maakt.

Meer uitleg en informatie over de sociale netwerken en het gebruik ervan zie je in de artikelen:


Social Media zakelijk inzetten - Deel 1
Social Media zakelijk inzetten - Deel 2
Waarom "liken" mensen op FaceBook
- Rapport 2010: zakelijk gebruiken van Sociale Media


Backlinking strategieën worden nu vrij eenvoudig en vooral ook leuk. Wat vroeger, in OMA’s tijd J, echt een klusje was is nu zo leuk omdat je tegelijk meedoet in bepaalde onderwerpen, mensen en bedrijven ontmoet in de sociale netwerken met alle gevolgen en voordelen van dien. Nieuwe dingen leren, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijk: het bouwen van backlinks.


Er was nogal wat reaktie naar aanleiding van mijn tweets deze ochtend en vandaar deze uitleg en hulp. Hopelijk heeft jullie OMA weer een beetje kunnen helpen. Er zijn zoveel creatieve manieren van het verzamelen van backlinks via de Sociale Netwerken dat het leuk zou zijn als jullie deze ervaringen hier in reakties willen delen. Kunnen we er allemaal weer wat van leren en het toepassen.

Google+

24 opmerkingen:

 1. Dat van het IP adres wist ik niet. Handige tip.
  Gelukkig staan mijn websites toevallig wel allemaal op verschillende servers. Hoog tijd voor een retweetje als je het niet erg vindt;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. This is an amazing chance for you to market your website! For only $5, you get 80 High Quality Niche Relevant Links manually IN a 2 days. No one can deny the power of relevant blog comments in SEO as it is one of most authentic techniques used around the globe and does not spam your links if manually and carefully submitted. backlinks

   Verwijderen
 2. Ik wil hier nog aan toevoegen dat ales je bovenstaand doet m.b.t. linkbuildng, alleen je website op verschillende servers zetten niet voldoende is, Google leest namelijk ook je registrar cq whois, hieruit val vaak eenvoudig te herleiden, dat de websites 1 eigenaar heeft, ook kan Google checken wie je "buren" zijn en kun je door mogelijke "foute buren" op je server (C-rack) daar mogelijke devaluatie door krijgen, bij Majestic SEO kun je gratis checken wie je buren zijn, ik adviseer altijd om dedictated to hosten, met verschillende ip-ranges en verschillende registrars

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. An important building block of SEO is to develop your website which can be easily understandable for both Online Visitors (most important) and search engine robots. In the current digital age, seo is important for your online success means to generate leads.

   SEO Services in IndiaSEO Company in India SEO Company in India SEO Services in India

   SEO Company in India SEO Services in India

   Verwijderen
 3. Dank voor de goede uitleg, ben nieuw in SEO strategie voeren dus dit soort artikelen dragen bij aan de kennis.
  Nogmaals dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan ;-)
   Momenteel Deel ik(en met mij veel andere specialisten) veel SEO en SEA tips, uitleg en info via http://www.bedrijvenpagina-blog.nl/category/marketing/online-marketing/zoekmachine-marketing/

   Je kunt mij ook volgen voor dagelijkse tips en up2date blijven op Twitter: https://twitter.com/omalkmaar

   Mbg. Hans

   Verwijderen
 4. Goed artikel. Ik denk dat programma's als AdWords altijd een toevoeging zijn voor zowel het bedrijf zelf, Google zelf, maar ook vooral voor de 'zoeker'. Ik ben er zeker fan van in ieder geval en voor een professionele website is het zeker belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uitstekend artikel waar je een hoop van kunt leren. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thank you a bunch for this with all of us you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We could have a hyperlink change contract between us!
  blog comments

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SEO Tools, groups all of the tools that a Webmaster or a Web Agency could use for a website optimization process. Many SEO Tools are available on free seo tools search engine optimization software

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Really an interesting and amazing post. Thanks for sharing this wonderful informative Blog here. cheap price seo services..link building

  BeantwoordenVerwijderen
 9. The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing..
  Logo design service

  BeantwoordenVerwijderen
 10. That appears to be excellent however i am still not too sure that I it. At any rate will look far more into it and decide personally!
  Logo design service

  BeantwoordenVerwijderen
 11. The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me.
  Residential cleaning
  kitchen cleaning geelomg
  windows cleaning geelong

  BeantwoordenVerwijderen
 12. There are many sites promising many thing to help out your SEO Ranking. do it yourself seo

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Web programmer than would be who makes dynamic applications.Buzz Apps Web programmer has little bit of designing information but better at making applications.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zeer interessante informatie over hoe dat ik sterke backlinks kan verkrijgen. Ikzelf ben ondernemer in de online marketing, en dit is dus ook een zeer interessant blog voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super artikel! Zoek mij rot af en toe voor de juiste informatie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goede uitleg, heel leerzaam. Bedankt daarvoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Very informative suggest me satta matka result webaite link building.

  BeantwoordenVerwijderen