18 april 2011

SEO Tips: zoekmachine optimalisatie overzicht

SEO(Search Engine Optimization) oftewel zoekmachine optimalisatie blijft een moeilijk te bevatten ding. Plaatjes zeggen vaak meer dan woorden en op het web kwam ik een fantastisch overzicht van zoekmachine optimalisatie in één beeld tegen. Sluit ook mooi aan bij de aandacht voor "backlinks" afgelopen week.


Dit is een geweldige infographic met daaronder een toelichting van OMA. Een perfecte samenvatting van de belangrijkste zoekmachine optimalisatie technieken, met dank aan Datadial.net.
Onder de afbeelding geef ik wat uitleg, want wat betekent het allemaal?
De belangrijkste zaken uit de afbeelding:


Zoekwoord Onderzoek
Kies zorgvuldig je doelen en de hierbij behorende zoekwoorden. Er zijn vele tools, maar de keyword-tools van Google zelf zijn prima. Ook nog eens gekoppeld in en met jouw Adwords-account dus erg eenvoudig en makkelijk.
Concentreer je niet altijd op de meest gezochte zoekwoorden, maar kijk ook naar naar het potentieel van de zogenaamde longtail zoekwoorden. Vooral als je een erg uitgebreid assortiment hebt of wanneer het zoekersgedrag sterk varieert. Longtail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan, vaak dus een algemeen zoekwoord dat aangevuld is met bijvoeglijke en aanwijzende voornaamwoorden.


De site Architectuur & Structuur
Denk natuurlijk zeer zorgvuldig na over jouw site architectuur. Organiseer de pagina's op basis van thema's, product verticalen of doel demografie. Zorg er daarbij voor dat één en ander goed te regelen is door de pagina's in mappen te plaatsen. Dit zal zich uitbetalen in mogelijkheden voor zgn "keyword inclussion" in de pagina-URL's en sitelinks in uw zoekresultaat fragmenten die Google toont bij de organische resultaten.
Daarnaast geeft een goed segmentatie en differentiatie een beter resultaat binnen Adwords in onder andere de kwaliteitsscore en betere landinspagina selectie. Hierdoor een betere conversie en dus een verbeterde ROI.


Pagina Optimalisatie
Content is natuurlijk Koning. Neem zoekwoorden strategisch(en logisch!) op in de pagina's die u wilt optimaliseren. Een boek over "recepten" zou logischerwijs het woord "recepten" een aantal keren in de pagina weergeven. Denk dan vooral aan de belangrijke plaatsen, dus de proloog, samenvatting en vooral in de Headers(H1 t/m H7). De zoekmachines, inclusief Google, kunnen zo prima content van jouw pagina's interpreteren.


Link Building
Google merkt het en waardeert het wanneer andere "mensen" over je praten. Hoe meer andere "internet gebruikers"(websites) naar jouw website verwijzen(een backlink naar jouw website maken), des te meer en betere Google jouw website zal zien.


Gevorderde SEO Tactieken
Er zijn een heleboel geavanceerde SEO tactieken die je kan doen om extra voordeel te behalen. Zeker wanneer jouw concurrenten ook hun websites optimaliseren moet je die toepassen. Deze afbeelding laat natuurlijk niet alle tactieken en technieken zien, maar wel de belangrijkste tactieken die snel resultaten genereren en daarnaast welke tactieken je zou willen vermijden vanwege penalties vanuit de zoekmachines, waaronder weer Google.


SEO vs SEA(PPC)
"Organic Search"(organische zoekresultaten) is niet hetzelfde als "Paid Search"(Adwords). Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet samen kunnen werken. Aangezien de zoekresultaten worden weergegeven op één en dezelfde pagina(Google pagina met zoekresultaten) is afstemming zeer belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld ACE om de resultaten bij verschillende posities ten opzichte van elkaar te vergelijken.
Bovendien krijg je via Adwords en Analytics heel veel informatie over converterende zoekwoorden. Deze KW's kan je dan bij de zoekmachine optimalisatie (SEO) weer gebruiken en toepassen.


Hoop dat jullie met dit mooie overzicht een goed beeld hebben en dat OMA's uitleg jullie op weg helpt. Bij vragen mag je altijd contact opnemen. Een analyse van jouw site of shop is gratis, inclusief tips en advies.
bron: Datadial.net
Google+

5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het delen van dit overzicht. Er komt steeds meer kijken bij het ranken van je website binnen de bekende zoekmachines. Heel interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg prettig om dit bericht te lezen. Het heeft een hoop duidelijk gemaakt voor mij. Niet verwacht dat er een hoop bij komt kijken om een zoekmachine zo goed mogelijk te krijgen voor je website.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een goed en duidelijk artikel! Wel vraag ik mij altijd af hoe dat technisch gesproken dan in zijn werk gaat. Zoals je aangeeft, is het kiezen van de juiste zoekwoorden van groot belang, maar HOE bepaal je dat dan? Heb je meer van dit soort tips misschien?

    BeantwoordenVerwijderen