28 maart 2011

ZoekmachineMarketing en Google sitelinks

Al bijna 1 jaar hebben we de mogelijkheid binnen Google Adwords onze advertenties uit te breiden met verschillende extra links waaronder de zogenaamde sitelinks. Sitelinks worden echter nog steeds niet vaak toegepast of deze sitelinks zijn zelfs onbekend merken wij. Ook binnen de organische zoekresultaten in Google verschijnen de sitelinks. Daarom nog maar eens een korte uitleg.
Zoals gezegd is de mogelijkheid die Google biedt om je AdWords advertenties en organische resultaten met meerdere links uit te breiden niet nieuw. De testfase begon al eind 2009 en iedereen kan de sitelinks nu al bijna een jaar gebruiken. Maar wat wordt exact bedoeld met Ad Sitelinks en hoe doe je dat dan?
Ad Sitelinks vindt je onder advertentie extensies en geeft de mogelijkheid voor het opnemen van vier links binnen jouw AdWords advertentie. De meest gebruikte advertentie extensie en ook meest lucratieve qua conversie zijn dus de sitelinks naar delen binnen jouw site. Eenmaal ingesteld doe je het eigenlijk niet meer zelf. Google bepaalt namelijk zelf of de Sitelinks getoond worden. De eisen die Google stelt zijn niet mis:
1. De advertentie moet bovenaan staan
2. De advertentie moet veel kwaliteit hebben
3. Sitelinks moeten gebruikers naar vrij navigeerbare subpagina’s leiden
Eis 1. is direct afhankelijk van de zoekopdracht. Een kwalitatief goede site heeft daardoor geen Sitelinks als hij op plek twee staat. Kortom, de bedoeling is dat ons antwoord als beste bovenaan komt te staan en dat is precies wat we willen in zoekmachinemarketing! Relevantie en kwaliteit vormen de basis om te scoren met Google Sitelinks. Verder is het afhankelijk van de zoekopdracht en hoe goed je daarop hebt ingespeeld. De Adwords Kwaliteitsscore wordt nogmaals erg belangrijk dus. Naast geld besparen kom je hoger te staan en heb je met Sitelinks meer conversie mogelijkheden.
De voordelen van Ad Sitelinks zijn natuurlijk overduidelijk. Meer flexibel, cross-selling, seizoensgebonden links en aanbiedingen onder de aandacht. Je kan met een veel breder aanbod de bezoekers bedienen en krijgt er zo maar 4 conversiemogelijkheden bij. Het effect van de vier links is niet direct te zien. Binnen het Google Analytics pakket zijn de links wel te voorzien van Tags wat resultaten zichtbaar maakt. Flink wat goochelen met verschillende Sitelinks geeft dan een beeld van waar bezoekers eigenlijk op uit zijn. Perfect inspelen op de vraag is wat jij uiteraard wilt en het is ook precies wat Google wil. 
Ook binnen de zoekmachine optimalisatie (SEO) worden uiteraard sitelinks getoond. Hier gelden dezelfde voordelen en mogelijkheden. Zie voorbeeld hiernaast.
Succes met het inzetten en gebruiken van Google Sitelinks in jullie campagnes binnen Adwords en optimalisatie werkzaamheden. Als je vragen hebt of hulp wilt, klik dan hier

4 opmerkingen:

 1. Duidelijke uitleg en toelichting. Nooit gedacht dat ik een omaatje voor uitleg Adwords zou moeten gaan bedanken haha

  Groet, Pascalle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel jammer dat je even de organische (SEO) sitelinks aanstipt, maar niet uitlegd hoe je die verkrijgt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk Emile. Bedankt voor jouw input.

  Dit was bedoelt als uitleg hoe het werkt en wat het doet, gezien de vele vragen die ik daarover krijg. Dat had ik wellicht duidelijker moeten maken.
  De uitleg hoe dit binnen SEA en SEO toe te passen en uit te voeren zit daar dus nog niet bij ;-)

  Gr. OMA (Hans)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil een ding zeggen eerst dat zoekmachine marketing is niet een gemakkelijke taak als iemand denkt, het is een sience, ik heb net deze blog lezen en ik vind het leuk schrijven op zoekmachine optimalisatie.

  BeantwoordenVerwijderen