21 maart 2011

Nieuwe versie Google Analytics

Tijdens GAUC in San Francisco afgelopen week introduceerde Google haar nieuwe versie van Google Analytics. We moeten, aldus Google, echt van een nieuwe versie spreken en niet van een update. En er zijn inderdaad nieuwe functionaliteiten, maar ook deze liggen vaak in lay-out en personalisering. Welliswaar mooi en vooral nuttig en zinvol, maar is het nu een update of nieuwe versie, Google Analytics v5?

Hieronder daarom wat toelichting, beschrijving en uitleg van de nieuwe versie. Daarnaast een link naar de betaversie zodat jullie zelf ermee aan de gang kunnen en jullie mening kunnen geven. Google introduceerde een complete nieuwe interface van de tool. In de komende weken wordt deze nieuwe user interface, die dus nog in beta is, over de gehele wereld uitgerold. In OMA's Blog beschrijven we in het kort de veranderingen te categoriseren in vier delen:

1. Betere interface

De interface van Google Analytics is echt helemaal nieuw en fris. Rapporten worden logischer gegroepeerd en de navigatie simpeler en vooral ook sneller. Een grote verbetering is verder dat het vanaf nu mogelijk is om verschillende dashboards te maken en deze te personaliseren naar jouw wensen met ieder een eigen set aan data, die door jou wordt bepaald.

< het vernieuwde dashboard

2. Analyse verbeterd
De geavanceerde Segmentatie, een goede en krachtige functie in Google Analytics, neemt een meer prominente plek in binnen Google Analytics. Bovendien zijn de segmenten eenvoudiger te maken. Dat geldt ook voor de ‘Aangepaste rapporten’. Daarnaast is het mogelijk om de zoekwoord rapportages en verwijzende sites ook als een ‘Wordcloud’ rapportage te laten zien.
3. Het Beheer
Door een nieuwe zoekfunctionaliteit wordt het makkelijker om te zoeken in profielen en accounts. Verder kan je eenvoudiger jouw profielinstellingen van jouw account bewerken en bekijken.
4. Update of nieuwe versie?
Het is een belangrijke stap die Google Analytics zet in de doorontwikkeling van de tool, zoals ze zelf zeggen: “Our goals for this new version are to make it easier and faster to get to the data you want”. Uit deze eigen woorden halen wij dan toch weer dat het voornamelijk om lay-out en personalisatie gaat. Uiteraard een enorme verbetering, maar in jullie ogen wellicht toch meer een update van Google Analytics dan een compleet nieuwe versie v5.
De nieuwe interface is op dit moment alleen beschikbaar voor een beperkte groep testers en zal geleidelijk over alle accounts worden uitgerold. Google geeft aan dat het enkele weken kan duren voordat je deze beta versie in je eigen account zult tegenkomen. De nieuwe versie zal nog een tijdje naast de huidige versie draaien en heeft geen impact op de dataverzameling binnen je huidige account.
Werken met de nieuwe versie?


Als je met de nieuwe beta versie van Google Analytics wil werken, meldt je dan aan bij Google via deze link:Toegang nieuwe versie Google Analytics
Als je nog vragen hebt, kan je contact opnemen. Tevens zijn we benieuwd naar jullie indruk en mening over de nieuwe versie van Google Analytics en vragen jullie deze in de reakties hier te delen. Wij zijn benieuwd ;-)
Suc6,
OMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten